Öncelikle ekonomi üzerine eğitim felan almadım dolayısıyla ekonimist değilim. Normal şartlarda yazacağım yazı anlamsız olur. Ancak yıllardır kararları ekonomi eğitimi almayan kişiler aldığı için dolar şu anki durumunda. Soruya gelecek olursak kısa vadade doların düşmesi için herhangi bir sebep yok. Arada ufak tesek düşüşler belki olur ancak bir sonraki seçime kadar dolar şu anki seviyesinden yukarıda olacağı kesin olarak gözüküyor. Bunun bir çok sebebi var. Ancak kısa süre içerisinde düşmesi için aşağıdaki adımlar yapılabilir.
1- Diğer ülkeler ile iyi ilişkilere gidilmesi gerekiyor. Özellikle sevmesekte mecburen İsrail, Mısır, Arap Emirlikleri gibi ülkelerle ilişkilerimizi düzeltmemiz gerekiyor. Çünkü para onlarda. Bizim yatırım alabileceğimiz ülkeyi seçme şansımız yok ancak onların yatırım yapabileceği ülke sayısı oldukça fazla.
2- Merkez bankasına zırt pırt müdahale edilmemeli. Ya bir faiz denen bir şey var. Faizi düşüren adamı görevinden alıyorsun. Niye düşürdün diyerek. Faizi yükselten adamıda niye yükseltiyorsun diyerek görevinden alıyorsun. Hiçbir şey yapmayan adamı da hiçbir şey yapmıyorsun diye görevinden alıyorsun. Tüm bu hamleler Türk Lirasının değer kaybetmesine neden oluyor.
3- Ülkenin parasınının gereksiz harcanmaması gerekiyor. Biz niye mültecilere kendimizi bakmak zorunda görüyoruz. Onlara Allah bilir ne kadar para harcanmıştır. Hazine'de para kalmıyor bunlar yapılınca.
4- Yabancı ülkeden döviz getirecek mesleklerle uğraşanlara vergi azaltılsın arkadaş. Millet bu vergiler yüzünden dövizini yurt dışında tutuyor.
5- Doların babası ABD ile ilişkileri düzgün yürütmek lazım. Durduk yere kriz çıkarıp doları yükseltmemek lazım.
Bunlar benim aklımdan geçenler tabi bunlar sadece kısa vadede dolar nasıl düşer diye verebileceğim yanıtlar. Uzun vadede doların düşmesi için üretimin tamamen yerli olması ve bir çok şey gerekiyor. Ayrıca enflasyonu da düşürebilecek adımlar atılması gerekiyor.