NFT Nedir, Ne Değildir, En basit anlatım

NZ Yaşı
4 Yıl 6 Ay 17 Gün
NZR
17.38₺
Çekimlerim
50
nft nedir.png

Son zamanlarda bir çok kişi NFT kelimesini internette duyuyordur. İnternet üzerinden satılan fotoğrafların epey ekstrem rakamlara satılması vs merak uyandırıyordur mutlaka.

Konunun uzmanı değilim fakat elimden geldiği kadar sizlere NFT olayını özetlemeye ve çok basit bir şekilde anlatmaya çalışacağım.

NFT, ingilizce kelime anlamı Non-fungible token yani sözlük anlamı "mübadelesi mümkün olmayan" token anlamına geliyor. Dediğim gibi konunun teknik uzmanı olmadığımdan dolayı basit bir şekilde gerçek hayattan örnekler vereceğim.

Diyelim ki ben 3D modelleme yapan birisiyim. Çok güzel modeller yaratıyorum. Kendime Instagram hesabı açıyorum. Gel zaman git zaman bu yaptığım modellemeler sayesinde ünlü olmaya başlıyorum. Takipçi sayım çok artıyor. İnsanlar beni ve işlerimi merak ediyor, takip ediyor.

Fakat yüzbinlerce takipçim de olsa para kazanacağım tek yöntem sanırım instagram reklamı almak, sponsorluk almak vs gibi şeyler. Yaptığım işleri sanatsal değer olarak satmam pek mümkün değil. Fiziksel olarak bir tablo almak gibi yapamıyoruz yani.

Ama NFT sayesinde ben artık şunu yapabiliyorum. Yaptığım bir modellemeyi, illustrasyonu herhangi bir blokchain üzerinden, en ünlüleri ETH ve Solano şu sıralar, tek bir sanal jeton, token haline dönüştürebiliyorum ve blockchain teknolojisi sayesinde o tokenden/jetondan başka bir tane daha olmayacağını garanti ediyorum. Bunun anlamı nedir peki?

Şu an interneti açsanız milyon tane satılan mona lisa tablosu görürsünüz. Hepsi de orijinali ile aynıdır, bir farkı yoktur ve ucuzdur. Alırsınız ve evinize koyarsınız. Ama orijinal Mona Lisa 1 tanedir ve değeri milyon belki milyar dolardır.

Siz internetten istediğiniz resmi, fotoğrafı, tabloyu, modeli indirebilirsiniz ama NFT sayesinde artık sadece 1 tane orijinali olacak ve o da epey pahalı olacak sanatçının ne kadar iyi olduğuna bağlı olarak.

NFT alarak, bir sanatçının yaptığı bir sanat ürününün o versiyonun sadece siz sahip olabilirsiniz. Bugün 1000$ vererek o ürünü alırsın, yarın bi bakarsın adam epey ünlü olmuş bir olaydan dolayı ve o eser bir anda 1000x yapar gider milyon dolara satarsın.

Temel olarak mantığı budur. Umarım bilmeyen kişiler için akıllarda bir şey uyandırabilmişimdir. Teşekkürler