Eski bir web tarayıcısı kullanıyorsunuz. Bu veya diğer siteleri görüntülemekte sorunlar yaşayabilirsiniz.. Tarayıcınızı güncellemeli veya alternatif bir tarayıcı kullanmalısınız.
BİLGİTürkiye'de Tiyatro Anlayışı Neden Fazla Değil?
Herkese Merhaba. Başlıkta gördüğünüz gibi tiyatronun neden Türkiye'de hep geri planda kalmıştır sorusunu sizlere cevaplamak istiyorum. İnsanların gitmeme sebeplerinden 1.si maddi sıkıntılar yüzündendir ve bununla da birlikte tiyatro sahnelerinin (temsili olmayan) çoğunun sahne ve koltuk kısımları küçük olduğundan tiyatroda emeği geçen oyuncular, reji, sahne arkasında çalışanlar, yapımcı vb. kişilerin bir şekilde hak ettikleri emeklerinin karşılığını almaları gerektiğinden fiyatların yüksek olduğunu düşünüyorum. Tiyatroya gidilmemenin 2.nci sebebi sinema anlayışının daha fazla ilgi görmesidir. Bunun bir çok nedeni vardır. Mesela sinemalar daha büyük, daha konforlu, ışıkların daha iyi olduğu, albenisinin daha fazla olması , bununla birlikte de daha fazla paranın harcandığı fazla para ile de insan aklının hayallerinde kurduğu dünyayı efektler, yazılımlar vb. sayesinde gözler önüne sermek tiyatroya göre çok daha ilgi çekici olmaktadır. Bir başka neden ise bir tiyatroya gitmek istediğinizde belli başlı gösteriler dışında gösteri bulunması zordur. Sinema da öyle bir sıkıntı hiçbir zaman olmamıştır. Çünkü her geçen gün sinemaya harcanılan paralar arttığından vizyona giren film sayısı artmaktadır. Aksine tiyatrolar için de her gün harcanılan para azalmakta maalesef... 2020 yılında tiyatro ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumunun (TÜİK) yapmış olduğu araştırma da 2019/2020 yılında ki yapılan gösteri sayısının 2018/2019 yılına göre %40 azaldığını söylemektedir. Gösteri Sayısının azalması ile doğru orantılı olarak tiyatro sahneleri, tiyatro oyuncuları ve izleyicilerde de azalma bariz bir şekilde belli olmaktadır. Bizim ülkemizde tiyatroya verilen önemin ilkokulda yapılan 2 günlük gösterilerden ne durumda olduğu zaten anlaşılmaktadır. Polonya bizim aksine ilkokulda tiyatroya özel eğitim veren ülkelerden sadece biridir. Son olarak Türkiye de gördüğüm, duyduğum ve bildiğim kadarıyla tiyatroya elit insanların, kitabını kahvesi olmadan okuyamayan, zengin insanların eğlence aktivitelerinden biri olarak görülmektedir. Bu düşüncenin bitip sokaktaki insanın eğlenmek amaçlı , şirketinde ki işlerinden bunalıp kafa atmak için gelmek isteyen iş adamına kadar kim varsa gelebileceği bir yer olmalıdır. Ya da ben böyle düşünüyorum. Düşüncelerinizi saygılı bir şekilde olduğu takdirde okumak çok isterim.
Bu site, içeriği kişiselleştirmek, deneyiminize uyarlamak ve kayıt olmanız durumunda giriş yapmanızı sağlamak için yasal düzenlemelere uygun çerezler (cookies) kullanır.
Bu siteyi kullanmaya devam ederek, çerez kullanımına izin veriyorsunuz.